M.S. DRONGHENE

KUNSTSCHIP DRONGHENE Een unicum in de Vlaamse kustwereld. De oude Friese Klipper uit 1890 werd door zijn geestelijke vader kunstschilder Wally Van de Velde herboren tot een varende tentoonstelling, die Vlaaderen en zijn kunstenaars promote met deze varende tentoonstellingen tot in hartje Parijs en langs 7 historische steden in Nederland tot in Amsterdam. De toemalige gemeente Drongen aanvaarde het peterschap en mev Fernade Fazzi echtgenote Willy De Clercq werd de meter van de Dronghene.

 25 Jaar lang zou de VZW Dronghene onder leiding van schipper kunstenaar Wally Van de Velde voor tal van culturele activiteiten met en voor kunstenaars zich inzetten: We denken aan de oprichting van Ateler 74 modeltekenen. 3 wekelijkse tentoonstellingen jonge kunstenaars en gevestigden, voordrachten, buitenlandse culturele uitwisselingen,poëzie,toneel,debatavonden.

De 1ste foto ziet u schipper Wally op de boeg van Dronghene. De 2de foto dateert uit 1984, aan de linkerkant is een stuk van het 'Kunstschip Dronghene' te zien. De 3de foto dateert uit 1974 met het schip dat was ingericht als tentoonstellingsruimte.