WALLY DE CAMERA MAN

WALLY VAN DE VELDE  PRODUCER & CINEAST

Als plastische kunstenaar is Van de Velde sinds de jaren 70 sterk geinteresseerd voor film en alles wat er bij komt kijken. In 1974 richte hij samen met Pierre Van der Straeten een wergroep Film op als nieuwe afdeling van de VZW Kunstschip Dronghene. Die kersverse deelgroep kreeg meteen de steun van de beheerders Dré Poppe (toenalig hoofd van de afdeling "drama" bij BRT) en de bekende tv en radio presentator Nand Baert.

Naast enkele bekroonde speelfilms van de scenaristen Roger d'Exteyl en Eddy Bertin realiseerde die werkgroep in opdracht van de stad een twee uur durende documentaire "Gruut Gent in Fieste" het bestond uit beelden van alle activiteiten rond de deelgemeenten zoals de eerste Drongense kunstmarkten, wwarvan Wally Van de Velde de geestelijke vader was. Het Huis van Alijn nam deze productie op in het archief.

De jongste 25 jaar is Wally Van de Velde eengepassioneerde videocineast en producer realiseerde hij de speelfilm "Rusthuisliefde" met zijn Focus Team waarvan de beelden werden opgenomen in rustoord Leiehome en in 2005 de geromantiseerde documentaire  " Dossier De Campagne" in 2007  "  Baarle en zijn Kruisweg " (geschiedenis van Baarle) en als laatst grote productie " D' Oude Abdij" over al deze producties bracht onze regionale zender AVS telkens een boeiende reportage. De DVD's kunnen gratis ontleend worden in de Bib.